03 ianuarie 2009


FILMIC.RO IMPREUNA CU GALAXIU PREZINTA: FILMELE DE VINERI SEARA



06. NOI DOI
"[...]Un film aproape mut daca nu luam in considerare sunetul de fundal, dar care spune foarte multe. Prima experienta sexuala a tanarului adolscent se petrece la un bordel al satului. Prezenta tatalui la acest bordel complica un pic treburile. Scena de la sfarsitul scurt metrajului cu cei doi: tata si fiu fumand, clarifica totul."-Filmic.ro



05. DISCOTECA SE AMANA
[...]Povestea se invarte in jurul venirii unui cor din capitala intr-un sat in care muzica clasica nu e atat de in voga. Casa de Cultura a satului, “flacara vesnic vie”, isi amana programul normal de discoteca luandu-i loc spectacolul oferit de corul din capitala. Modul in care cetatenii satului primesc muzica si reactia actorului principal de la final scurt metrajului starneste rasul, dar si unele semne de intrebare."-Filmic.ro



04. COVORUL
"[...]Intotdeauna, pe mine, scurt metrajele moldovenesti m-au tinut in priza pana la final. Nu stii daca trebuie sa razi, sa plangi sau daca intelegi tipurile personajelor. Nici scurt metrajul “Covorul” regizat de Otilia Babara nu se dezmite si transmite foarte multe mesaje sociale folosind cotidianul moldovenesc. Nu am sa va povestesc firul intamplarilor pentru ca as strica toata curiozitatea. Chiar daca nu am inteles toate cuvintele care sunt folosite in scurt metraj, pot sa va spun ca e este realizat foarte bine de catre niste studenti. Vocea grava de pe fundal, chiar daca imi pare cunoscuta, imi creeaza un sentiment de deja vu, pentru ca nu stiu cui sa i-o atribui."

Distributie:
Cu tricou cu Italia: Sergiu Voloc
Cu basca-n cap: Ion Jitaru
Regie si scenariu: Otilia Babara
Imagine: Sergiu Cumatrenco
Montaj: Tudor Paslaru
Sunet: Sorin Sofronie
Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice
Clasa Regie Film anul IV coord. art. V. Gagiu
Filmic.ro


03. UN CARTUS DE KENT SI UN PACHET DE CAFEA
"[...]Aspecte sociale legate de modul in care se obtine un loc de munca in Romania si cum sunt tratati cei mai in varsta se reflecta de asemenea in scurt metraj. Mila fata de batranel si ciuda fata de sistem si fata de fiul ratacitor sunt sentimentele care le simti cand vezi opera lui Cristi Puiu.

Scurt metrajul a castigat doua premii internationale : Golden Berlin Bear pentru cel mai bun scurt metraj si Prix UIP Berlin (European Short Film) fapt datorat si actorilor Victor Rebengiuc si Mimi Branescu care isi joaca roluri impecabil."

Distributie:
Regizor/scenarist: Cristi Puiu
Tatal : Victor Rebengiuc
Fiul: Mimi Branescu
Chelnerul: Mihai Bratila
Filmic.ro


02. PORTRET DE FAMILIE (continuare pe Youtube)
"[...]Marian Crisan, proaspat castigator ar premiului Palm d’Or 2008 pentru scurt metraj reuseste din nou sa surprinda realitatea intr-o maniera magistrala. “Portret de familie” este un scurt metraj cu un mesaj social: diferenta de mentalitate dintre varste.

Mihai si Alina doi tineri rasta ce se vor diferiti si teribilisti se casatoresc sfidand obiceiurile nuntii la romani (costumul de ginerica, muzica populara, tortul miresei, dansul de deschidere etc.). Personajele creionate in scurt metraj sunt atat de cotidiene incat in unele secvente iti vine sa iti spui ca e amuzant, trist si adevarat in acelasi timp."-Filmic.ro


01. AMATORUL

"[...]Din ce in ce mai multe productii ale cinematografiei romanesti au la baza subiecte reale ce prezinta carentele si moravurile poporului roman. Scurt metrajul “Amatorul”, scris de Gabriel Andronache si regizat de Marian Crisan, este o coproductie a casei de filme “Rova Film” si TVR2 bazata pe un scenariu finalist al concursului HBO din 2006. In 20 si ceva de minute, filmul surprinde mustrarile de constiinta pe care le au diletantii si tipurile lor umane intruchipate de acestia.

Personajele care apar in acest film ne fac sa credem ca asistam la vizionarea lui in fiecare zi, ele sunt reprezentate de: un manager de supermarket care da indicatii cu tenta corporatista, o doamna stilata care spune despre ea “sunt o doamna ce p**a mea”, un batran marginalizat ce se crede inteligent, un baiat de cartier care intre timp a devenit tata si il invata pe copil cum sa fie gangsta :) si nu in ultimul rand personajul principal jucat de Erwin Simsensohn care face orice pentru a castiga bani. Chiar daca la o prima vedere am putea spune ca personajul principal este unul dintre cei mai ghinionisti oameni din lume, eu sunt de parere ca este mai fericit decat multi dintre noi care suntem injurati in trafic, la serviciu, la facultate etc fara sa ne plateasca nimeni. Una dintre subtemele filmului accentueaza ideea oamenilor puri care raman puri in ciuda mizeriilor aruncate de ceilalti asupra lor.

Filmul reuseste sa imbine hazul cu necazul, lansand loc perceptiilor si propriei analize pentru a-l digera."

Premii si selectii:
Premiul pentru cel mai bun scenariu” decernat la DAKINO 2007
Selectie la Milano Film Festival
Selectie la Uppsala Short Film Festival
Selectie la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF)
Filmic.ro

Cel din urma este si preferatul nostru. Ne-a miscat profund mesajul cat si realitatea Romaneasca cruda si exagerata.

Multumesc Skizzo Blog pentru inspiratie si Multumesc nespus de mult echipei Filmic.ro pentru seara oferita. Iar e 4 dimineata!!

Etichete: , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

<$BlogArchiveName$>